Ο Νιλ Χάρμπισον βρήκε τον τρόπο να πολεμήσει την αχρωματοψία του
Το χρώμα μπήκε στη ζωή του Βρετανού Νιλ Χάρμπισον μέσω των ήχων, καθώς πρωτοποριακό μικροτσίπ, εμφυτευμένο πλέον στο κρανίο του, επιτρέπει στον 31χρονο καλλιτέχνη, γεννημένο με αχρωματοψία, «να ακούει τα χρώματα».
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαι το πρώτο σάιμποργκ στον κόσμο» λέει ο Χάρμπισον, που για να πολεμήσει την αχρωματοψία του φορούσε από το 2004 μία εξωτερική κεραία, που «μετέφραζε τα χρώματα σε ήχους» και λειτουργούσε σαν ένα «εξωτερικό μάτι», συσκευή την οποία πλέον οι γιατροί τοποθέτησαν μέσα στο κρανίο του.
Ο Χάρμπισον το 2002 παρακολούθησε διάλεξη του νευροεπιστήμονα Ανταμ Μοντάντον στο πανεπιστήμιο του Ντάρτινγκτον, τον οποίο έπεισε να του κατασκευάσει την ειδική συσκευή για να νικήσει το πρόβλημά του. «Για μένα η ζωή ήταν ασπρόμαυρη και τα δέντρα γκρίζα» λέει ο Χάρμπισον, που θυμάται πώς άλλαξε η οπτική του με το «εξωτερικό μάτι». Τώρα, ακόμη περισσότερο, καθώς είναι ουσιαστικά και μέρος του σώματός του.
Η ομάδα που εργάζεται στο εγχείρημα εξηγεί ότι το μικροτσίπ, με λογισμικό αιχμής, μετατρέπει τα κύματα φωτός σε ήχο και τα «στέλνει» στον Χαρμπισον μέσω δονήσεων, που αισθάνεται στα οστά του. Κάθε χρώμα «μεταφράζεται» σε διαφορετική δόνηση -το κόκκινο για παράδειγμα έχει την πιο χαμηλή και το μοβ την υψηλότερη συχνότητα- κι έτσι ο 31χρονος έπρεπε αρχικά να τις απομνημονεύσει.
«Στην αρχή είχα φοβερούς πονοκεφάλους, λόγω της συνεχούς εισροής ήχων, αλλά έπειτα από ένα μήνα το συνήθισα. Πλέον όχι μόνο η πραγματικότητα αλλά και τα όνειρά μου έχουν χρώμα» λέει ο Χάρμπισον. Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα, η επιστημονική ομάδα έχει πλέον προσθέσει στο μικροτσίπ και σύνδεση wifi, επιτρέποντας στο Βρετανό να «ακούει χρωματιστές εικόνες, που φθάνουν σ' αυτόν μέσω έξυπνων συσκευών, χωρίς καν να τις κοιτάζει».
(Πηγή: www.dailymail.co.uk, www.huffingtonpost.com
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ
0 comments:
Post a Comment